info@farkasrenata.hu

Az unokád kacagva lovagol a hátadon, vagy ülsz a fotelben, és szomorúan nézed az ablakon keresztül, ahogy játszik az udvaron?

Girl and grandparents playing ball

Neked melyik kép a szimpatikusabb? Te milyen jövőre vágysz?

Azt gondolod, hogy egyenes út vezet az utóbbi kép felé? Ha igen, paradigmaváltásra van szükséged, mert bizony lehet ez másként is. Velem a minap történt meg az, ami erre ráébresztett.

Az 1 éves unokaöcsémmel játszottam, térden kúsztam utána, és emelgettem. Nagyokat kacagtunk, majd hirtelen azon kaptam magam, hogy jövőbeni képek kúsznak a szemem elé. Elképzeltem, amint együtt ugrálunk a trambulinon, nagyokat kirándulunk az erdőben, majd képzeletem tovább szárnyallt, és a következő pillanatban megkért, hogy gyakoroljam vele a karate fogásokat a vizsgájára.

A nap folyamán ezek a csodás álomképek nem hagytak nyugodni. Megosztottam egy barátnőmmel ezeket a fantáziaképeket, majd mintegy összegzésként kijelentettem: „Én fitt öreglány akarok lenni, és sokáig akarok az unokaöcsémmel játszani, hogy aztán majd az ő gyermekei után is csúszkálhassak a földön négykézláb.”

Meglepetésemre negyvenes évei derekán járó barátnőm lemondóan legyintett: „Áh, nekem már túl késő ehhez. Egész életemben ültem a széken, görnyedtem a könyvek, a monitor vagy éppen az akták fölött. Ezt nem lehet kitörölni, örökre nyomot hagytak a testemen.” A kijelentése mélyére ástunk, és kiderült, hogy annak hátterében negatív tapasztalatok állnak. Próbált mozogni, járt többféle edzésen is, amelyek azonban nem váltak be nála. A sok ülésből adódó panaszait nem enyhítette, és inkább fárasztónak élte meg, mint hogy energikussá vált volna tőlük. Mindez segített felismerni, hogy az egy dolog, hogy számomra a megoldás olyan egyértelmű, hiszen ez a hivatásom. Azonban azok számára, akik nem foglalkoznak ezzel a témával nap mint nap, nem tudhatják, hogy létezik olyan mozgásforma, amellyel lehetséges kompenzálni az üléssel eltöltött éveket, és aprónak tűnő dolgokkal is sokat tudnak tenni azért, hogy hosszú távon fittek legyenek.

Te is olyan cipőben jársz, mint a barátnőm? Edzőként, gerinctrénerként számtalan példát láttam ennek az ellenkezőjére, amely csak megerősített abban, hogy egyáltalán nincs olyan, hogy „túl késő”. Az, hogy valamit kipróbáltál, és nem működött, még nem jelenti azt, hogy más sem fog. A múltban megtörtént rossz tapasztalatok helyett arra kell fókuszálnod, hogy megtaláld a jó megoldást, immár okosabban, ismerve, hogy mi az, ami nem vált be. Hiszen a főzést sem hagyod abba csak azért, mert egyszer odaégett az étel.

Az úton pedig iránytűként lebegjen a szemed előtt a Miérted! Ez egy olyan kőkemény, stabil kép, amelyért nap mint nap teszel, amelyet ott dédelgetsz a szíved mélyén, és ami miatt nem mondod azt, hogy „már késő változtatni”. Sosem késő változtatni. Annak felismerése, hogy megoldás igenis létezik, kulcsfontosságú. Csak éppen eddig nem tudtál róla. Mindezek után pedig már csak rajtad áll, hogy cselekszel, vagy ölbe tett kézzel várod, hogy az utóbbi kép váljon a valóságoddá.

Ismét gerinctréner lettem

„Úgy tartod azt a gerincoszlopot, mintha egy Oscar díj lenne.” Ez a mondat a fotót készítő csoporttársam szájából hangzott el. Nagyot nevettünk, majd rájöttem, hogy

Tovább olvasom »

Szerzőről

Farkas Renáta vagyok
Az ülőmunkát végzők gerincspecialistája, személyi edző.

Speciálisan azzal foglalkozom, hogy ülőmunkát végzőknek segítsek.

Vendégeim egyéni állapotához igazodva, sajátosságaikat, esetleges deformitásokat figyelembe véve építek fel számukra mozgásprogramot.

info@farkasrenata.hu