info@farkasrenata.hu

Neked is van otthon edzőeszközöd? Nem mindegy, hogyan használod!

Sportive woman training at home

„A szobabicikli szuper törölközőtartó.”

„Van egy súlyzóm, nagyszerű könyvtámasz.”

„Vettem egy tornaszőnyeget, amit a kutyám egyből kiszemelt magának. Azóta az a kedvenc fekhelye.”

Mosolyogsz a fenti állításokon? Esetleg együtt érzően bólogatsz, mert bizony neked is van otthon olyan eszközöd, amit sohasem használtál, és csak a helyet foglalja, vagy porosodik a fiókban? A sporteszközök otthoni kreatív felhasználását illetően a lehetőségek határtalanok.

No de mi vezet ahhoz, hogy a megvásárolt otthoni edzőtárs végül magányra ítéltetik, és teljesen lemondtál az edzésről, aminek a gondolatától nemrég még oly lelkes voltál?

A megtorpanás több okra is visszavezethető:

1.Nem tudod, hogyan kell használni az adott eszközt.

A reklám alapján azt hitted, hogy pofon egyszerű a használata. Végül mikor kezedbe vetted, csalódtál, mert mégsem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnt. Nézed a hozzá kapott instrukciókat, utána nézel az interneten, de mégis bénának érzed magad, ahogy próbálkozol, és csak felbosszantod magad rajta.

2. Használod az eszközt, de nem jön az eredmény.

Utána néztél, hogyan is kell helyesen használni, és bár a technikai tudás a kezedben van, mégsem jönnek az eredmények. Ezért haszontalannak és elpocsékolt pénznek, időnek, energiának érzed a vele való foglalkozást. Nem tudod magadhoz, a te testedhez, a mozgásodhoz adaptálni.

3. Halogatod a használatát.

Bár ott van, kicsomagoltad, megnézted, de folyton csak halogatod, hogy el is kezdd használni. Bűnbánóan pillantasz felé: „Majd holnap … majd hétfőn elkezdem….” – gondolod magadban. Igen ám, no de melyik hétfőn?

A fenti okok közül bármelyikben is ismertél magadra, a végeredmény ugyanaz: az eszköz szomorúan pihen, és nem használod ki a benne rejlő lehetőségeket. Ezáltal nemcsak az eszközről, hanem magáról a mozgásról is lemondasz. Következménye: kitalálod, hogyan hasznosíthatnád másként.  

A célra viszont továbbra is vágysz, és minden egyes alkalommal, amikor rápillantasz a tárgyra, eszedbe jut: ideje, hogy változtass a helyzeten. Újra és újra arra emlékeztet, hogy feladtad. Bizonyára nem lelkendezel a barátodnak, hogy „nézd, milyen szuper új funkciót találtam a súlyzómnak”, és nem újságolod az ismerősödnek, hogy „képzeld, milyen menő törölközőszárító szobabiciklim van”. Mikor pedig rápillantasz a tornaszőnyegre, inkább szégyenkezel, és azt mondod magadnak: „De ciki, azon a szőnyegen nekem kellene edzeni, nem a kutyának”.

Ezek sokkal inkább ironikus párbeszédek, kényszeredett humor önmagaddal és az ismerőseiddel, mert ugyan elkezdted, de feladtad egy ponton. Valójában a kudarcod szimbóluma.

Megértem, ha csalódott vagy, mert az eszköz használata túl nehéz vagy bonyolult, pedig reménnyel telve és lelkesen tetted a kosaradba. Vagy nem jött az eredmény, pedig beleraktad a munkát. Esetleg bár halogatod a használatát, de az első lépést megtetted, felismerted, hogy ideje elkezdeni mozogni, mégis úgy érzed, kell a motiváció, hogy ténylegesen el is kezdd, mert egyedül nem megy.

Bármelyik ok is álljon fenn, nem szégyen bevallani, hogy nem megy, nem értesz hozzá, vagy fogalmad sincs, hogyan kezdd el. Honnan is tudhatnád? Neked nem ez a szakmád, más a te tudásod, másban vagy nagyszerű. Én sem úgy születtem, hogy értek például a weboldal készítéshez. De beláttam, hogy nem tudom ezt egyedül megoldani, és segítségre van szükségem. Kerestem hát egy szakembert, akinek ez a szakterülete, szívét-lelkét beletette, olyan az ő területén, mint én az enyémen. És végül olyan weboldalt sikerül megvalósítani, amivel teljes mértékben azonosulni tudok.

Így hát rázd meg magad, és tedd fel magadnak a kérdést: tényleg akarod a változást? Ha igen, ne félj segítséget kérni!  Ez nem ciki, sőt, hatalmas erő, hiszen a kezedbe veszed az irányítást és cselekszel.

Mikor segítséget kérsz, és életet lehelsz a most még szomorúan árválkodó otthoni edzőtársadba, fordulóponthoz érkezel. A szégyenkezést felváltja a büszkeség. Ezután akárhányszor rápillantasz az eszközre, frusztráció helyett felderül az arcod: „Igen, megcsináltam. Ma is tettem az egészségemért.”.

A cselekvésben van a titok. Így változtatod át a kudarcot sikerré.

És még az is lehet, hogy az eszköz nem csupán az edzőtársaddá válik, hanem szoros barátságot is kötöttök egymással. 

Ismét gerinctréner lettem

„Úgy tartod azt a gerincoszlopot, mintha egy Oscar díj lenne.” Ez a mondat a fotót készítő csoporttársam szájából hangzott el. Nagyot nevettünk, majd rájöttem, hogy

Tovább olvasom »

Szerzőről

Farkas Renáta vagyok
Az ülőmunkát végzők gerincspecialistája, személyi edző.

Speciálisan azzal foglalkozom, hogy ülőmunkát végzőknek segítsek.

Vendégeim egyéni állapotához igazodva, sajátosságaikat, esetleges deformitásokat figyelembe véve építek fel számukra mozgásprogramot.

info@farkasrenata.hu